Vad 600 startapplikationer berättar om blockchain och AI 2024

By | November 20, 2023

Detta är en åsiktsartikel skriven för CryptoPotato av Ken Timsit, chef för Cronos Labs

2023 är året för artificiell intelligens och det finns ingen bättre tid än nu att dyka djupare in i de olika typerna och användningsfallen av AI – speciellt för startups och projekt som arbetar i skärningspunkten mellan AI och blockchain.

För att ta farten in i 2024 bör Web3-startups få en bättre känsla för vad de ska fokusera på när de utvecklar projekt i skärningspunkten mellan blockchain och AI. Cronos Accelerator-programmet har utvärderat över 600 Web3-startapplikationer, vilket ger oss en exakt titt på det nuvarande blockkedje- och AI-landskapet.

De granskade teamen kom från hela världen och arbetade med att utveckla projekt relaterade till GameFi, NFT, DeFi, data och infrastruktur. Utifrån dessa 600 applikationer, här är fyra huvudfokusområden för projekt inom områdena blockchain och AI.

Teamets produktivitet

ChatGPT och Midjourney har bevisat hur generativ AI kan förbättra produktiviteten för kreativa designers, programmerare, kundtjänstspecialister och andra innehållsskapare. Även om detta kanske inte verkar specifikt för blockkedjeindustrin, visade granskning av applikationer från nybildade Web3-team att det är det område där AI kommer att skapa mest värde för blockkedjeindustrin.

Att öka produktiviteten för team som arbetar med blockchain-protokoll är avgörande eftersom dessa protokoll i allt högre grad kämpar med lokala bestämmelser, arbetsintensiv efterlevnad och flerspråkig lokalisering. Det bästa sättet för blockchain-protokoll är att öka teamets produktivitet genom att använda AI-verktyg på alla avdelningar – som mjukvaruutveckling, marknadsföring, riskhantering, produktdesign och kundservice.

Till exempel har vi sett SaaS-projekt som Notifly som använder AI för att skapa en översikt över vad som händer i andra startups community på Discord-servrar och Twitter-utrymmen, två plattformar som Web3-projekt ofta använder för användarengagemang. Inom mjukvaruutveckling

Användarupplevelse

Blockchain-protokoll skulle kunna göra underverk på backend, men det skulle inte betyda något om de inte ger en smidig användarupplevelse med rena skärmar och enkla gränssnitt, eftersom ingen annan än den kryptokunniga minoriteten skulle använda dem.

En idealisk Web3-användarupplevelse bör utnyttja AI för att vägleda användare när de navigerar i produktfunktioner, gränssnitt och aviseringar. AI kan spela rollen som en interaktiv FAQ, samtala med användare och presentera dem vad de behöver med attraktiva bilder. Företag och nystartade företag som Crypto.com (valfri chatbot) och Dune Analytics (frågor på naturliga språk) har redan börjat ta itu med denna dimension.

År 2024 borde nästa våg av “Siri för Web3” bli verklighet, med användare som ställer frågor och skriver in input snarare än att bli förvirrade av komplicerade gränssnitt.

Härkomst och digital identitet

I flera år har Web3-tekniken lovat att ge användarna en decentraliserad (eller självsuverän) identitet. Decentraliserade identitetsprotokoll tillåter oss att lagra påståenden som “Jag är människa” och “Jag är över 18” och selektivt dela dessa påståenden med appar som kräver bevis på identitet.

Det är möjligt att uppkomsten av AI äntligen kommer att skapa användningsfall för decentraliserad identitet, till exempel för att avgöra vilka användare som är mänskliga och för att spåra härkomst och upphovsrättsstatus för träningsdata som används av AI-modeller.

Men decentraliserade identitetsprotokoll står inför ett “kyckling och ägg”-problem när det kommer till adoption: för många standarder konkurrerar och ingen har en kritisk massa av användare som ännu inte kan komma till användning. Tekniken är redo, men världen behöver entreprenörer med hållbara svar för att ta itu med frågor om marknads- och användaradoption.

Driver AI-ekonomin

AI har skapat ett stort ekosystem av användar- och utvecklarverktyg, från modellbyggare som OpenAI och Midjourney till utbildningsdataleverantörer som Scale AI. I år är blockchain-baserade produkter verkligen i mixen.

Vissa av dem lovar billigare tillgång till datorresurser genom att utnyttja peer-to-peer-uthyrning av oanvänd hårdvara, med tanke på att träning av AI-modeller kan kosta allt från sjusiffrigt till långt över 200 miljoner dollar.

Andra startups som Modulus Labs och Risk Zero är fokuserade på att ge ökad tillgång till AI-modeller genom att antingen tillhandahålla censurmotstånd eller utveckla sätt att certifiera vilken speciell modell som används av en decentraliserad applikation.

Slutligen, vissa startups som Fetch.ai satsar på behovet av AI-agenter att göra transaktioner sinsemellan för att erhålla tjänster från externa API:er eller mer specialiserade agenter, och bygger de blockchain-baserade finansiella rälsen för att möjliggöra denna ekonomi.

I framtiden skulle agentnätverk kunna fungera som DAO i den meningen att de skulle styras av en gemenskap av användare och utsedda vårdnadshavare och skulle behöva betala straff för regelöverträdelser och förutsägelsefel, vilket skapar en återkopplingsslinga som håller AI:er i schack. med sina mänskliga överherrar.

Blockchain och AI är båda nya teknologier, vilket innebär att de har funnits ett tag, men de har fortfarande en lång väg kvar att gå. 2023 var ett avgörande år för var AI kunde stå i affärsvärlden, och 2024 skulle visa hur blockchain kan dra nytta av AI för att accelerera sin egen tillväxt.

Författarbiografi

Ken Timsit är chef för Cronos Labs, 100 miljoner USD Web3 startaccelerator och ekosystemutvecklingsarm i Cronos blockchain.

Innan han gick med i Cronos-projektet 2021, tillbringade Ken fem år som Chief Revenue Officer på ConsenSys, Ethereum-teknikföretaget bakom marknadsledande produkter MetaMask och Infura.

Ken började sin karriär på Boston Consulting Group (BCG), där han tillbringade 15 år i Paris, New York och Singapore, där han fungerade som partner och verkställande direktör med fokus på finansiella tjänster och fintech. Han var sedan med och grundade en e-handelsstartup i Sydostasien.

Ken är en frekvent talare på blockchain-konferenser och har varit medförfattare till flera rapporter och publikationer om Web3 och Fintech. Mellan 2018 och 2020 var han medlem av ledningskommittén för Europeiska kommissionens EU Blockchain Observatory and Forum.

SPECIALERBJUDANDE (sponsrat)

Binance Free $100 (Exklusivt): Använd den här länken för att registrera dig och få $100 gratis under din första månad och 10% rabatt på Binance Futures avgifter (Betingelser).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *