Cristiano Ronaldo “har en 18-årings hunger”, Bruno Fernandes är deras “överbefälhavare” medan tränaren Roberto Martinez bevisar att hans tvivlare har fel… hur Portugal vände på saken efter ett nedslående VM

By | November 20, 2023

Portugal kvalificerade sig enkelt till EM 2024 trots oro för tränaren Roberto Martinez och frågor om Cristiano Ronaldos framtid i laget.

Landet vände sig till Martinez efter att han blivit utslagen i kvartsfinalen i förra årets VM i Qatar. De slogs ut från turneringen av Marocko i en match där Ronaldo bara kom från bänken efter att förre tränaren Fernando Santos beslutat att lämna den portugisiska ikonen utanför startuppställningen efter gruppspelet.

Martinez utsågs i januari och lokaltidningen A Bola avslöjade att i en undersökning var 75 procent av portugisiska fans emot hans utnämning.

Spanjoren har ofta fått skulden för Belgiens gyllene generation – som består av människor som han Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku – Han misslyckades med att vinna en trofé eller nå en stor final under sin sexåriga regeringstid.

Martinez ärvde dock ett lag vars moral hade försvagats efter nederlaget mot Marocko och har vänt sin förmögenhet med ett 100-procentigt rekord i EM 2024-kvalet. Ronaldo, å sin sida, gjorde tio mål för att återställa sin position i det portugisiska laget vid 38 års ålder.

Roberto Martinez och Cristiano Ronaldo bevisade att deras tvivlare hade fel när de kvalificerade sig till EM 2024

Portugal kvalificerade sig till nästa sommars turnering i Tyskland med 100 procent framgång

Portugal kvalificerade sig till nästa sommars turnering i Tyskland med 100 procent framgång

Manchester United-stjärnan Bruno Fernandes har spelat en nyckelroll i Portugals framgångar

Manchester United-stjärnan Bruno Fernandes har spelat en nyckelroll i Portugals framgångar

Ronaldo ansågs vara en spelare på tillbakagång efter sin avgång från europeisk fotboll för Saudiarabien och sina svårigheter vid VM.

Men i motsats till vad många skulle ha förväntat sig utvecklade han en bra relation med Martinez och gjorde mål i sex av de nio matcherna han spelade i kvalet – inklusive fyra hängslen.

Detta har tagit hans målrekord till otroliga 128 mål på 205 matcher och trots att han gjorde sin seniordebut för två decennier sedan, tror Martinez att han fortfarande är lika hungrig som någonsin.

Enligt AS Sport sa han: “Jag har svårt att förklara hur en spelare som är 38 år och har vunnit fler landskamper än någon annan spelare i världen har hungern som en 18-årig spelare.”

“Det är en kraft som infekterar andra i omklädningsrummet.” En spelare som alltid försöker vara i rätt position, som gillar att göra mål men har mycket kollektiv disciplin. “Han är en förebild i omklädningsrummet, det är fantastiskt att ha en spelare med hans erfarenhet.”

Det som skulle ha hjälpt är att paret förde samtal efter att Martinez utsågs i januari och spanjoren sa senare att det hade varit lätt att inkludera Ronaldo i sina planer.

Han sa till talkSPORT i mars: “Jag träffade alla spelare och utifrån det kan du se vad det innebär att spela fotboll och var de är i sina karriärer.”

“För Cristiano var han inte redo att avgå. Han var redo och ville vara med i den nya cykeln och vid det laget var det väldigt lätt att ta med honom till marslägret och sedan kan man ta ett fotbollsbeslut.

Cristiano Ronaldo är den näst bästa målskytten i kvalet till EM 2024 med tio mål - bara efter belgiska Romelu Lukaku, som slog Azerbajdzjan med fyra mål på söndagen

Cristiano Ronaldo är den näst bästa målskytten i kvalet till EM 2024 med tio mål – bara efter belgiska Romelu Lukaku, som slog Azerbajdzjan med fyra mål på söndagen

Efter att ha förlorat sin plats för Portugal under Fernando Santos vid VM, hjälpte Martinez Ronaldo att komma tillbaka i form, med tidiga samtal som gav den legendariska stjärnan självförtroende

Efter att ha förlorat sin plats för Portugal under Fernando Santos vid VM, hjälpte Martinez Ronaldo att komma tillbaka i form, med tidiga samtal som gav den legendariska stjärnan självförtroende

Fernandes har sedan dess beskrivits som

Fernandes har sedan dess beskrivits som “överbefälhavaren” för det portugisiska laget.

“Han gjorde fyra mål, han var en riktig ledare, en kapten och någon som ger en erfarenhet som ingen annan spelare i världsfotbollen har.” “Han är någon som kan nå 200 landskamper för sitt land och någon som är i ditt omklädningsrum .”

En annan spelare som har imponerat för Portugal under Martinez är Man United-kaptenen Bruno Fernandes med sex mål och sju assist.

Dessa siffror på tio matcher är fler än de fyra mål och tre assist han har noterat på 17 matcher för Red Devils den här säsongen.

A Bola beskrev Fernandes som “kvalificeringens stora figur” och “överbefälhavare” i sina matchrecensioner av Portugals senaste seger mot Island.

Trots hans förmåga att prestera i stora ögonblick för sin klubb, skulle Man United älska att han tar med sig de siffror han har på internationell nivå till Old Trafford.

Men den offensiva talangen slutar inte där, eftersom Portugal gjorde fler mål än något annat lag i kvalet med 36 mål.

Bernardo Silva, Goncalo Ramos, Joao Cancelo och Joao Felix gjorde tre mål var, medan Liverpools formformade anfallare Diogo Jota också kan bidra till målen.

Deras utbud av alternativ på forwardspositionerna är tillräckligt för att oroa alla lag som kommer in i tävlingen nästa sommar.

Deras försvar kanske inte är lika starkt, men de har ett antal bra alternativ, inklusive Man City-stjärnan Ruben Dias, en av de bästa i världen på sin position, och defensive mittfältaren Joao Palhinha, som har varit i de europeiska jättarna för sin imponerande prestationer Hans land är efterfrågat av Fulham och Manchester.

Det är dock inte bara vad som finns på planen som spelar roll.

Portugal har ett imponerande anfallslag, inklusive spelare som Joao Felix (nedan) och Diogo Jota (höger).

Portugal har ett imponerande anfallslag, inklusive spelare som Joao Felix (nedan) och Diogo Jota (höger).

Som Mail Sport tidigare rapporterat tog Martinez 90-minuterskurser i portugisiska varje dag och uppmuntrade alla att prata med honom på språket så att han snabbt kunde lära sig.

Han har också tagit in en imponerande backrättstrupp som inkluderar den tidigare Chelsea- och Real Madrid-backen Ricardo Carvalho.

Martinez har också Jesus Seba, som först arbetade med honom när de gick till Wigan tillsammans som spelare 1995; Inaki Bergara, som arbetade med honom i Swansea och sedan Everton; Chelsea assisterande tränare Anthony Barry, som arbetade med Martinez i Belgien; och performance director Richard Evans, som arbetade med honom på Swansea och Everton.

Men trots allt positivt finns det fortfarande några bevis som Martinez måste visa.

Martinez gick regelbundna portugisiska kurser efter sin utnämning och har byggt upp ett starkt lag utanför planen, med förre Chelsea-stjärnan Ricardo Carvalho som hans assistent

Martinez gick regelbundna portugisiska kurser efter sin utnämning och har byggt upp ett starkt lag utanför planen, med förre Chelsea-stjärnan Ricardo Carvalho som hans assistent

Portugal ingick i en grupp bestående av Slovakien, Luxemburg, Island, Bosnien och Liechtenstein. Ingen av dessa skulle ses som en allvarlig utmaning för Europas elitnationer och Portugal testades knappast, vilket bevisas av det faktum att de bara släppt in två mål på tio matcher.

Martinez har nu spelat 38 EM- och VM-kvalmatcher med Belgien och Portugal utan att förlora en enda match.

Martinez slutade trea med Belgien vid VM 2018, slogs ut i kvartsfinalen vid EM 2020 och tog sig inte ens förbi gruppspelet i Qatar i vintras.

Med Portugal som står inför en situation där länder som Spanien, Tyskland, Italien och Belgien inte är de starka utmanarna de känner och förväntar sig, kommer Martinez att vara under stor press att leverera med Portugal och bidra till deras framgång vid EM 2016.

Det börjar!

It’s All Kicking Off är en spännande ny podcast från Mail Sport som lovar en annan version av Premier League-fotbollen, och lanseras med en förhandsvisning idag och varje vecka den här säsongen.

Den är tillgänglig på MailOnline, Mail+, YouTube, Apple Music och Spotify

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *